Taats verhuisd naar kantoor vol inspiratie: “Aantonen dat sterke architectuur ook laagdrempelig kan zijn”

Een binnenmuur van sloopstenen. Plafondlamellen van oude schrootjes. Vezelcementplaten in het toilet. Taats Architecten & Bouwkundigen tovert een jaren ’70-gebouw om tot modern kantoor. Hún kantoor!

Door
Text Link
op
This is some text inside of a div block.
Categorie:
Text Link

Een binnenmuur van sloopstenen. Plafondlamellen van oude schrootjes. Vezelcementplaten in het toilet. Taats Architecten & Bouwkundigen tovert een jaren ’70-gebouw om tot modern kantoor. Hún kantoor! Ze zijn al verhuisd. “Ons nieuwe onderkomen laat zien waar wij voor staan: sterke ontwerpen zonder dat je hier per se de duurste materialen voor nodig hebt.” 


In april worden de roestige gevelplaten van cortenstaal bevestigd. Die geven het pand aan de Dorpsstraat 142 in één klap een stijlvolle uitstraling. Eigenaren Nico Dekker en Mark Ivangh zijn apetrots. Hun architectenbureau heeft zijn intrek al genomen. De verhuisauto hoefde maar vijftig meter te rijden. Klein stukje verderop, grote droom die uitkomt. “Eindelijk een pand van onszelf. Als architect wil je laten zien wat je in huis hebt! Bovendien hadden we werkplekken te kort. We zijn trouwens op zoek naar een ervaren Revit modelleur, noteer dat ook maar”, lacht Nico.

Schoonheid pand teruggehaald
Het gebouw is al decennialang het middelpunt van bedrijvigheid. Eerst als Rabobankvestiging en vanaf 1993 als thuisbasis van Jack en Atie Jong Woninginrichting. Maar wie het pand nu ziet, herkent het niet meer terug. Mark: “Door de nieuwe entree, kozijnen en gevelbekleding is het uiterlijk compleet veranderd. We hebben de schoonheid van het gebouw teruggehaald. Alleen de zijgevel kreeg extra ramen en de voorgevel een tweede ingang. Nico: “Die is voor Elles Beautysalon. Mijn zus verhuist met ons mee!”

Binnenstraat met open ruimten
Het afwijkende interieur nodigt direct uit om op ontdekkingstocht te gaan. “De spreekkamer bevindt achter de ingang, maar de meeste mensen lopen eerst nieuwsgierig een rondje door de zaak!”, merkt Nico. De architecten hebben dan ook een meesterwerkje afgeleverd. “We hebben het gevoel gecreëerd van een binnenstraat die de verschillende open ruimten met elkaar verbindt. Geen gesloten gangen dus, maar doorkijkjes en ruimtes die in elkaar overlopen. Klinkt dat vaag? Kom zelf maar eens kijken!”

Creatief én circulair denken
Voor de inrichting hebben Mark en Nico zo veel mogelijk bestaande materialen een tweede leven gegeven. De bekende glazen buitendeuren staan nu in de spreekkamer. Van de oude schrootjes zijn nieuwe plafondlamellen en wanddecoratie gemaakt. Een andere wand is opgemetseld met bakstenen uit de afvalbak van de groothandel. Het toiletblok is bekleed met cementvezelplaten. Mark: “Overal vind je bijzondere materialen, kleuren en texturen. We laten zien wat creativiteit allemaal mogelijk maakt.”

Proefopstellingen en VR-brillen
Zo krijgt het pand op een bewuste manier een volledig metamorfose. De hoeveelheid afval is tot een minimum beperkt. Zelfs de betonnen brokstukken van de oude bankkluis zijn door een liefhebber opgehaald. Een duurzame warmtebron is de kers op de taart. “Binnenkort maken we proefopstellingen”, vertelt Mark. “Met schuine hellingshoeken bijvoorbeeld, zodat klanten het effect echt kunnen zien en voelen. En VR-brillen… Maar eerst de lederen harmonicawand plaatsen die we via Marktplaats hebben gekocht!”


Het buitengewone pand van Taats Architecten staat aan de Dorpsstraat 142 in Nieuwe Niedorp. Nieuwsgierig? Bel voor een coronaproof afspraak 0226 - 427 920.
www.taats.nl 


Taats Architecten & Bouwkundigen

0226-427920

Dorpsstraat 231a

Nieuwe Niedorp

Corwin Stam

Hoogwouder Corwin Stam schrijft teksten en fotografeert voor allerhande bedrijven, overheden en vakbladen. De vader van drie kinderen, die ook graag tekent, voetbalt en vist, opereert vanuit Stamland. Hier smelten nuchterheid, creativiteit en inlevingsvermogen samen tot effectieve communicatie.