Dakrenovatie: van twijfel tot onverwacht compliment

Door
Text Link
op
This is some text inside of a div block.
Categorie:
Text Link

De inpandige stal omtoveren tot woonruimten. Pieter en Jeannine zagen het helemaal voor zich. Ruimte zat onder het enorme dak. Dat was alleen niet helemaal waterdicht. Wat is wijsheid bij een dak uit 1945, met rieten dakbeschot en maar liefst 833 vierkante meter oppervlakte? Nu, twee jaar verder, heeft Pieter alle antwoorden. In Buitengewoon NH deelt hij ze, inclusief zijn twijfels vooraf.

Samenwonen om de liefde te bezegelen. Niet in de Haarlemmermeer of in Velsen, waar Pieter en Jeannine vandaan komen, maar in Wieringerwerf. “Dat was niet per se de bedoeling hoor; we wisten niet eens waar het lag!”, lacht Pieter. Ze wilden de Randstad verruilen voor rust en ruimte. Toen de zoektocht hen leidde naar deze boerderij, was het raak. “Het stoere karakter, de idyllische ligging… We waren meteen verliefd.”

Het stel wilde de hoge, voormalige stalruimte bij de woning betrekken. Het 75-jarige rieten dakbeschot onder de pannen liet echter wat vocht binnen. Wat is dan slim, met deze dakconstructie en het reusachtige oppervlak? Hij schreef meerdere dakwerkers aan. Eén offerte viel op: “Die maakte ons haarfijn duidelijk wat er moest gebeuren, op welke manier en tegen welke kosten.”

Nuchterheid en vakmanschap
Afzender was Konrad Roof Technology uit Middenmeer. “De ultieme combinatie van Westfriese nuchterheid en puur vakmanschap”, glimlacht Pieter. Hij dacht de oude dakpannen te hergebruiken. Maar Konrad raadde dat af. “Die zijn poreus, zei hij. Bovendien is voorzichtig afhalen en heel houden duurder dan in een keer nieuwe erop leggen. Konrad maakte de keuze makkelijk.” 

Daarna volgde het uitzoeken van een nieuwe dakpan. “Ik wilde geen egaal oranje. Dan zou het net een Legohuis worden. Dat zou afbreuk doen aan de woning en de omgeving”, aldus Pieter. Ook hierbij hielp Konrad hem op weg. Ze vonden een oranje pan met een lichte glans en een vleugje bruin in het midden. “Deze geeft het geheel cachet én is minder vatbaar voor groene aanslag. Perfect!” 

Keken onze ogen uit!
Begin maart 2020 startte de operatie. Vlak daarna volgde de lockdown. In overleg met Pieter werkten de mannen van Konrad zes weken aangesloten door. “Wij keken onze ogen uit. Grote steigers, een kraan, afvalcontainers. Pannen, latten en riet eraf, nieuwe materialen erop. Je keek zo van binnen naar buiten! Deel voor deel hoor: het was elke nacht weer wind- en waterdicht.”

Met Pasen was het hele dak vernieuwd. Precies volgens de voorgehouden werkwijze, planning en binnen budget. “Het was best een investering, maar Konrad liet onze twijfels al snel verdwijnen. Het scheelt dat je weet waaróm iets kostbaar is. En Konrad heeft echt passie voor dakwerk. Op je dak wil je geen beunhazen. Het dak is een basis van je woongenot.”

Oude Mercedes
Inmiddels zit ook de binnenverbouwing erop. En er is afgerekend met het vooroordeel dat Westfriezen stug zijn. “Laatst reed er een oude Mercedes voorbij. Heel langzaam. Toen reed ‘ie terug. Een oude man opende het raampje en zei: Dag meneer, mag ik iets zeggen? Ik ben in deze straat geboren en getogen. Zoals u het dak hebt aangepakt is echt prachtig. Complimenten!”

Konrad Roof Technology

0224-540001

Oudelanderweg 48

Middenmeer

Corwin Stam

Hoogwouder Corwin Stam schrijft teksten en fotografeert voor allerhande bedrijven, overheden en vakbladen. De vader van drie kinderen, die ook graag tekent, voetbalt en vist, opereert vanuit Stamland. Hier smelten nuchterheid, creativiteit en inlevingsvermogen samen tot effectieve communicatie.