Article headline
Duurzaam design
Wonen

Duurzaam design

Als er bij het design al goed nagedacht wordt wat ermee gebeurt als een meubelstuk aan het einde van z’n levensduur is gekomen en er gebruik wordt gemaakt van duurzame en/of gerecyclede materialen zijn meubels bij uitstek duurzaam en circulair. Zo bewijzen de designmerken op deze pagina’s. Met één vreemde eend in de bijt, maar niet minder belangrijk: duurzame tuinplanten en bloembollen.

Duurzaam design

De plank raakslaan

Planq is een Nederlands duurzaam meubelmerk dat een brug slaat tussen hedendaags design en milieubewustzijn. Met innovatieve materialen, zoals gerecycled textiel en biobased grondstoffen, ontwerpen ze interieurproducten voor een betere toekomst. Bij Planq geloven ze de wereld te inspireren door mooie ontwerpen te maken van afvalmaterialen. Zo hebben ze Rezign® Veneer ontwikkeld om grondstoffen te creëren uit afval en overgebleven textiel. Dit materiaal vormt de basis voor hun meubels en tal van maatwerkproducten. Zo wordt het toegepast in de verschillende zitmeubelen die het bedrijf maakt en fineerbladen voor de tafels en kubieke kasten. Doordat het verlijmd wordt met omkeerbare lijm is het gemaakt om opnieuw te gebruiken. Om verder zo duurzaam mogelijk te produceren is al het hout FSC® gecertificeerd, wat inhoudt dat het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Het bedrijf kiest ervoor om alleen bomen te gebruiken waar niet meer van worden gebruikt dan geplant. Voornamelijk gebruiken ze eiken, walnoot en sterk essenhout. Voor de zachte zittingen zijn verschillende bekledingen beschikbaar die gemaakt zijn van gerecyclede materialen, zoals petflessen, overgebleven leervlokken en gerecyclede wol. Met deze bekledingen wil Planq de nieuwe standaard zetten voor circulaire stoffen en zachte oplossingen.

planqproducts.com

No items found.
No items found.
Ken of ben je een duurzaam en of circulair interieurmerk? Of draag je op andere wijze bij aan een betere wereld? Geef je dan op voor deze rubriek door een e-mail te sturen naar: linda@buitengewoon-nh.nl. Schrijf kort en bondig op wat je doet en wat er zo buitgewoon aan is.

Uiterst vriendelijk

Frendly is opgericht vanuit het idee dat duurzaamheid net zo belangrijk is als design. Vandaar dat over elk onderdeel is nagedacht. De collectie van Frendly Amsterdam bestaat uit onmisbare, eerlijk vervaardigde en stijlvolle meubelstukken: van ledikant tot ladekast en van kledingkast tot speelgoedkist. Om zo duurzaam en circulair mogelijk te produceren worden er zoveel mogelijk gerecyclede materialen gebruikt; voor de duurzame meubels wordt nog amper een boom gekapt. Waar mogelijk worden materialen met een hoog percentage gerecycled materiaal gebruikt die voor een groot deel opnieuw te recyclen zijn aan het einde van de levenscyclus. Daarnaast zijn al het verbindingsbeslag, scharnieren en ladegeleiders geselecteerd op kwaliteit, eenvoud van monteren en lange levensduur. Bij Frendly doen ze aan design for disassembly. Dit betekent dat onderdelen makkelijk vervangen kunnen worden wat de levensduur van een meubelstuk verlengd. Aan het einde van hun levensduur kunnen meubels daarnaast makkelijk gedemonteerd worden, waarna onderdelen hergebruikt kunnen worden. Als je Frendly-product overbodig is geworden wordt het gratis bij je opgehaald en krijg je een deel van het geld terug. Bij Frendly noemen ze dat: terugnamegarantie. De staat van het teruggestuurde meubel bepaalt of je meubel voor reuse, repair of recycle in aanmerking komt. Om de CO₂-footprint zo klein mogelijk te houden gebeurt het verwerken en verpakken in Nederland. Wel zo vriendelijk allemaal.

frendlyamsterdam.com

No items found.
No items found.

Stijlicoon uit de subway

De houten bank van de Amerikaanse ontwerper Robert Lezzi is een van de iconen uit de vorige eeuw. Tientallen miljoenen mensen hebben erop gezeten sinds de lancering in 1973. En dat terwijl hij maar in één stad stond: New York.

De opvallende opstaande armleuningen waren om zwervers te ontmoedigen er te gaan slapen. Inmiddels zijn de banken in the city that never sleeps vervangen door stalen exemplaren, maar het Nederlandse bedrijf Gjalt Producties heeft een aantal jaar geleden een licentie gekregen om een consumenteneditie te maken van de Ney York Metrobank. Toen Hieke Aardema hoorde dat hij uit de metrostations van New York zou verdwijnen, wist hij al snel dat hij hem in Nederland op de markt wilde brengen. Hij vroeg en kreeg van de oorspronkelijke makers toestemming om dat te doen. Nieuw, en aangepast voor ons klimaat.

De Nederlandse versie wordt gemaakt van hoogwaardig hout als eikenhout of meranti. Ook zijn er buitenversies gemaakt van beton of van Accoya hout, een gemodificeerde houtsoort. Met behulp van een speciaal proces wordt het van oorsprong snelgroeiende hout van buiten en van binnen verduurzaamd. Zo gaat het niet werken en is het langdurig bestand tegen schimmels en insecten. Accoya hout is een Nederlands product met duurzaamheidsklasse 1. Het verduurzamingsproces is niet giftig en voegt geen stoffen aan het hout toe die er niet van nature al in zitten.

De Accoya bank, van nature licht van kleur, kan zonder coating buiten worden geplaatst. Hij vergrijst dan egaal. Hij kan ook worden geverfd of in de olie gezet, waarbij het speciale hout een gunstige invloed heeft op de duurzaamheid van de verf.

gjaltproducties.nl

Biologisch, best logisch!

Suzanne van Straaten startte in 2016 op haar zoldertje met Sprinklr, niet veel later kwam Liedewij Loorbach erbij. Inmiddels zijn ze met een team van tien mensen op kantoor en vijftien in hun eigen pakhuis in Amsterdam-Noord. Biodiversiteit versterken, dat is de missie van Sprinklr! Het bedrijf doet er alles aan om de afzet van pionierende biologische kwekers en boeren te vergroten. Want zij laten zien dat het kan: tuinplanten en bollen telen zonder gif en kunstmest. Alle tuinplanten en bloembollen die het bedrijf verkoopt zijn biologisch gekweekt en hebben een SKAL-keurmerk. Volgens de oprichters is dat er bij biologische teelt geen pesticiden in de lucht, de bodem en ons grondwater terechtkomen een enorme winst voor iedereen. Door tuinieren met biologische planten zo leuk en toegankelijk mogelijk te maken hopen ze de markt te veranderen. Vanaf 2023 is de bedrijfsstructuur van Sprinklr zo ingericht dat alle winst naar de missie gaat. Suzanne en Liedewij hebben hun oprichtersaandelen gedoneerd. Elke beslissing wordt genomen met de missie in gedachten: het versterken van biodiversiteit. Hun droom? Dat biologische tuinplanten de standaard worden.

sprinklr.co

No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen