Article headline
Column Jan Cees Lont: Mislukt
Leven

Column Jan Cees Lont: Mislukt

Lekkere titel zeg, voor m’n eerste column! Maar ik heb wel gelijk je aandacht. Je zult zien dat het mislukken dat ik bedoel nieuwsgierig maakt. Als je dit online leest, is het december of later in de winter. Tijd van verstilling in de natuur, een hopelijk rijke oogst in de opslag en nog wat ‘overlevers’ op de tuin.

Column Jan Cees Lont: Mislukt

De tuin ligt er begin november vaak wat rommelig bij, het meeste is geoogst, onkruid zoveel mogelijk verwijderd en plantenresten klein gestoken of gefreesd om ziekten niet nog een poosje de kans te geven zich uit te breiden. Met het globale beplantingsplan van 2024 in m’n hoofd bemest ik met compost en/of stalmest de oppervlaktes waar volgend seizoen de veelvraat-gewassen komen te staan zoals koolsoorten en in mindere mate pompoenen. Uit enthousiasme heeft elk tuinmens de kriebel om de hele tuin te bemesten, maar pas op daarvoor: heel veel gewassen verdragen de stikstof niet die in het komende groeiseizoen vrijkomt uit mest of compost, dus lees u in! De Tuin Avendorp ligt op lichte kleigrond en elke tuinder weet: kleigrond moet je voor de winter stevig omspitten! STOP! Daarover verschillen de meningen. Als je een zwaar met onkruid vervuilde tuin hebt met een slechte bodemstructuur, is het prima de grond te verbeteren en te spitten. Maar als je door ervaring jouw grond al kent, is het aan te raden langzaamaan te gaan tuinieren op de ‘niet kerende grondbewerking’-manier. Moeder natuur zet immers ook niet elk jaar de hele boel op z’n kop. Probeer daarom eens een stuk van je tuin heel ondiep te keren.

VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN

Ik begon er al mee: voordat er een schop de grond in gaat, moet elk tuinmens zich goed bedenken dat er altijd veel misgaat in een tuinseizoen. Daar ontkomt ook de meest ervaren tuinexpert niet aan. Tijdens het seizoen moet je soms gelaten zijn. Of als in de woorden van mijn papa Cor: “As ut niet ken zo as ut moet, moet ut maar zo as ut ken!” Maar voorkomen is beter dan genezen, dus gebruik de winter om je goed in te lezen en schroom niet advies te vragen. Wij tuinliefhebbers zijn niet te stoppen als je ons gelegenheid geeft te vertellen. ‘Mislukt’, kan ook heel positief zijn. Denk aan de ‘vergeten groenten’ die overal worden gepromoot, die MOET je echt proberen! Na het proberen van schorseneren en groenlof, twee vergeten groenten, weet ik waarom ze zijn vergeten! Natuurlijk smaken verschillen. En zo maakt mislukt ook licht in het hoofd, want deze twee hoeven volgend seizoen niet te worden geteeld. Ruimte dus voor iets nieuws, ruimte voor nieuwsgierigheid, elk jaar weer!

Volgende week delen wij een buitengewoon recept van Restaurant Stiel, bereid met liefde en verse producten uit de prachtige tuin van Avendorp!

Jan Cees Lont is in 2022 als tuinman begonnen op De Tuin Avendorp. In lijn met de visie van Kidi en Geert Klaver en Restaurant Stiel teelt hij op een natuurvriendelijke manier (eetbare) bloemen, kruiden, groenten en aardappels. Vanaf nu zal er in elk editie van Buitengewoon een column van Jan Cees verschijnen, die recht doet aan het seizoen op De Tuin Avendorp. Met lokaal geteelde producten uit het seizoen kookt Restaurant Stiel een heerlijk gerecht. Lokaal geteeld en met de uitdaging aan jou om het eens na te maken, al dan niet met een eigen twist.

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen